Krém na nohy s ureou

I když je urea trochu "problematická" surovina, tak si dám tu práci a do krému na nohy ji prostě mít musím, protože dělá opravdu zázraky se suchou a popraskanou kůží na nohách.

Proč je s ní tolik "trápení" je vysvětleno zde  (dole odstavec PUFR). Často doporučovanou a bezproblematickou alternativou je NMF (natural moisturising faktor) -  soubor hydratačních látek, jehož součástí je i urea.

Jako emulgátor jsem zvolila Emulsan, protože jako jediný z těch co mám doma, je opravdu bezproblémový a snese toho opravdu hodně. Více si o něm můžete přečíst zde.

Recept:
Fáze A:
5% emulsan
3% cetyl alkohol
10% bambucké máslo
2% caprylis
3% ricinový olej
3% moringový olej RAF
4% meruňkový olej
0,5% dermosoft GMCY

Fáze B:
55,7% voda
0,3% xanthanová guma
5% glycerin
Xanthan v troše glycerinu si rozmíchám bokem, přidávám do teplé fáze po cca 2min emulgace. Zbytek glycerinu jde do vody a společně zahřát. 

Fáze C:
5% urea (1:1 rozpustit v kádince bokem ve studené vodě, začlenit do studené fáze pod 40°) další info k surovině zde
2,5% pufr (info v odkaze v úvodu)
1% senzicare(cosgard)
Urea má ráda pH 6,2. Pufr dost emulzi okyselil a bylo zapotřebí hodně roztoku L-argininu na srovnání pH.
 
 
 

 
 
 
Prve jsem recept nechtěla psát, že si ještě zkusím zjistit více info co s tím pufrem, zda ho nestčí míň atd, ale info doladím a připíšu později:-), ať to máte komplet. Už jsem tento krém dělala dřív a s takovým množstvím pufru nebyl problém:-) takže zkusím vypátrat, kde je zakopaný pes.
 
Pokud samožřejmě někdo budete vědět, napište mi do komentářů, budu ráda.
 
Zatím se mějte krásně. 😉

 

Komentáře

  1. Ďakujem za stránku s užitočnými radami a popisom receptu.Dozvedela som sa o tejto stránke dneska v skupinke,,Nature Store,,..Nech sa darí.

    OdpovědětVymazat
  2. Ďakujem za stránku s užitočnými radami a popisom receptu.Dozvedela som sa o tejto stránke dneska v skupinke,,Nature Store,,..Nech sa darí..K.Kentosova

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klaudie, moc děkuji. Ještě to piluju, a po těch letech už je něco takový automatismus, že zapomínám psát postupy atd, protože prostě je to stale dokola, ale pokud by cokoliv nebylo jasné nebo bylo nedostatečně něco vysvětleno, budu ráda když budu mít od čtenářů zpětnou vazbu.-) moc děkuju že jste napsala:-)

      Vymazat
    2. To ja ďakujem,ze sa delite so svojimi skúsenosťami,receptami..Nie každý je taký zdatný vo vymýšľaní receptov..Takže ešte raz-diky za stránku❤️

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky